Eroon suorittamisesta

01.02.2025

Mieheni on ajattelija ja minä olen tekijä. Täydennämme hyvin toisiamme. Siinä missä minä etenen nopeasti ja tehokkaasti, puolisoni miettii tarkkaan, ennen kuin alkaa tekemään yhtään mitään. 

Ajattelijat onnistuvat yleensä heti ensimmäisellä kerralla, hyvän suunnittelunsa ansiosta. Me tekijät sen sijaan, saatamme toistaa saman asian sen kymmenen kertaa; oppien yrityksen ja erehdyksen kautta. Vaikka keinot päämäärään ovat täysin erilaiset, kumpikaan tapa ei ole oikea saati väärä.

Tekeminen on ihanaa, kun siitä saa itse päättää. Mutta siinä vaiheessa, kun on vaikeuksia pysähtyä, tekemisestä menee luonnollisesti ilo. Siitä tulee pakonomaista suorittamista.

Tekemisen motivaatiota pitää  tutkimusten mukaan yllä hyvän olon hormoni dopamiini. Annos on korkeimmillaan juuri vähän ennen "kalkkiviivoja". Ei suinkaan silloin, kun tehtävä on saatettu loppuun tai olemme saavuttaneet jotakin, kuten usein luulemme. 

Suorittaminen on moniulotteinen käsite ja se on selviytymisen kannalta, tietyssä mittakaavassa pakollista meille kaikille. Suorittamisessa ei tosiaankaan ole mitään pahaa. Eroon siitä haluaa yleensä vasta silloin, kun jatkuva puurtaminen alkaa stressaamaan ja itse pysähtyminen, rentoutuminen sekä palautuminen jää riittämättömäksi. (Voit lukea minun suorittamisen oravanpyörästäni toisesta tekstistäni.)

Suorittaminen sekoitetaan monesti täydellisyyden tavoitteluun ja sitä se ei suinkaan ole. Se ei myöskään tarkoita, etteikö mikään ikinä riittäisi. Eikä suorittamista tapahdu jokaisella elämän osa-alueella.

Minusta suorittaja ei ole persoonallisuus, kuten jotkut psykologit antavat ymmärtää.  Sen sijaan suorittaminen on opittu, hyväksi havaittu selviytymiskeino. Esimerkiksi levoton mieli pysyy kurissa, kun keskittyy tekemään jotakin konkreettista. Suorittaja on ymmärtänyt että "liike on lääke" moneen asiaan. 

Jatkuva liike eli tässä tapauksessa tekeminen, pitää loitolla asioita ja tunteita, joita ei ole vielä valmis kohtaamaan. Mutta jatkuva puurtaminen muuttuu useimmiten stressaavaksi ja stressin haitalliset vaikutukset me kaikki tiedämme. (Stressaantuneen mielen ja kehon rauhoittamisesta olen kirjoittanut aiemmin täällä.)

Suorittamisesta on mahdollisuus oppia pois. Se ei ole osa sinua. Se ei ole sinussa jäädäkseen. Se on opittu tapa, josta useimmiten saa paljon hyväksyntää.

Suorittamisesta pois oppiminen ei tapahdu yhdessä yössä, mutta eroon siitä pääsee. Se vain vaatii suurta armollisuutta, myötätuntoa ja rakkautta itseäsi kohtaan. 

Aloittaa kannattaa pienillä askelilla, vaikkapa vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

  1. Millä elämän osa-alueilla sinulla tekeminen "lähtee lapasesta"?
  2. Miksi haluat lopettaa suorittamisen?
  3. Mitä tapahtuu, jos lopetat tekemisen? Pelkäätkö jotain asiaa, tunteita?
  4. Mille haaveilemillesi asioille tulisi tilaa ja aikaa, jos lopettaisit liiallisen tekemisen?


On hyvä muistaa, ettei tekemistä ja suorittamista pidä alkaa pelkäämään. Joutilaisuus on pyhää, mutta tavoitteita ja unelmia ei saavuteta pelkästään istuskelemalla. Tekemisestä saa hyvän olon hormoneja ja se lisää onnellisuutta elämässä. 

Itsetuntemuksen kasvaessa, oppii kyllä huomaamaan, kun tekeminen on lipumassa "väkisin vääntämisen" puolelle ja silloin tietoinen mieli osaa jo vetää hyvissä ajoin jarrusta. Ja lopuksi päästään taas lempisanontani äärelle: Sillä ei juurikaan kultaseni ole väliä mitä teet, kuin sillä miten teet.


P.S. Kiinnostaisiko sinua pian alkava ryhmävalmennukseni Suorittajasta oleilijaksi?


Sydämellisesti,

Mila Ketunpesästä


Kuulutko niihin, jotka lakaisevat muidenkin portaat lumesta, ihan vain ohi mennessään? Niihin, jotka petaavat sängyn heti herätessään ja tiskaavat astiat välittömästi ruokailun jälkeen? Ensin työ, sitten huvi. Piste.

Stressaantunut keho ja mieli on sitä, että elää jatkuvasti säästöliekillä. Sitä, että puristaa itsestään aina vähän enemmän kuin kannattaisi. Minulle se puristaminen oli tekemistä. Sitä, että aina voi tehdä vähän enemmän. Ei paremmin tai laadukkaammin, vaan lisää ja enemmän.

Tiedätkö ne ihmiset, jotka ovat esiintymislavalla kuin kotonaan? Ihmiset, jotka ovat luontaisia puhujia ja esiintyjiä, säteillen vetovoimaa. Ihmisiä, joiden seurassa myös muut tuntuvat viihtyvän loputtomiin.

Oma henkinen matkani alkoi noin 10 vuotta sitten, tyypilliseen tapaan suurella tyytymättömyyden tunteella. Tunne, että jotain puuttui oli kaikunut kaiken taustalla jo pitkään. Kaikki oli näennäisesti hyvin; oli perhe, koti, lapset ja vakituinen työpaikka. Kaikki länsimaisen yhteiskunnan "merkkipaalut" oli saavutettu. Mutta olo oli tyhjä,...